Mountainbike van Vlaanderen

  /  nieuws   /  Dit is onze driedaagse wedstrijd voor 2020!

Dit is onze driedaagse wedstrijd voor 2020!

Ook in 2020 is onze driedaagse wedstrijd van 21 tot en met 23 augustus de kapstok waaraan het uitgebreide randprogramma van de Mountainbike van Vlaanderen wordt opgehangen. Ons doel: voor u de ultieme bike-ervaring in de legendarische heuvels van de Vlaamse Ardennen creëren. Dit mag u tijdens onze vierde editie verwachten tussen onze vaste start- en aankomstplaats, het Hotond Sporthotel!

Vrijdag 21/8: Rit 1 (35 km – 700 hm)

Hetzelfde concept als de voorbije jaren, maar dat voor de vierde editie op rij op een totaal vernieuwd parcours: ook in 2020 blijft onze vrijdagrit een opwarmer voor de marathonritten in het weekend. Op de niet-gechronometreerde tussenstukken, vaak op een vrij snel traject, draait u zonder tijdsdruk de benen los. Zo u wil, in het goede gezelschap van uw concullega’s. U heeft op vrijdag net iets meer adem om hen te leren kennen dan tijdens de dagen nadien. Zo wordt losrijden voor uw rit sowieso nog leuker dan het anders is.

In de drie zogenaamde specials onderweg is het wel effe ‘serious business’: u wordt in gang geschoten voor een korte tijdrit (solo’s werken die elk apart af, duo’s per ploeg) op drie explosieve, gechronometreerde stroken. Totaaltijd van die drie specials bepaalt uw uitslag – en dus ook uw startpositie op zaterdag. Het mountainbikegehalte van de specials ligt hoog: van de ‘gooi de keien maar in het rond’-klim van het Leo Pironpad, het lekkers rondom Ladeuze (terug van weggeweest!) en de legendarische kasseien van de Koppenberg, gevolgd door een gloednieuwe verrassing.

Zaterdag 22/8: Rit 2 (2 x 40 km – 2 x 900 hm)

De Kluisbosrit: de zaterdagetappe van onze driedaagse wedstrijd blijft het hoogtepunt voor bikers die kicken op technisch daalwerk en het betere klimwerk in het bos, met een ruim aanbod aan exclusieve privépassages. Toch passen we de route hier en daar aan: de taaiste beklimmingen van vorig jaar worden geschrapt, en de lastigheidsgraad zo wat omlaag gehaald. Uw kuiten zullen ons aan het eind van de rit dankbaar zijn, want dan wachten als uitsmijters opnieuw de beklimmingen doorheen domein Heynsdaele en het Scherpenbergbos richting onze aankomstboog in de schaduw van de Hotondmolen.

Ook de aanloop richting Kluis, over de golvende hellingen van de Vlaamse Ardennen, krijgt trouwens een opfrisbeurt: de Paterberg blijft de bekendste scherprechter, maar vorig jaar leerde u ook zijn kleine broertje met veelzeggende naam kennen: de Rampe, die in ons programma verhuist van vrijdag naar zaterdag. En dan hebben we het nog niet over een vaste klassieker in ons parcours gehad: de oude Oude Kwaremont. Allemaal tweemaal op het menu van de solodeelnemers, en eenmaal voor iedere deelnemer van een duoploeg.

Zondag 23/8: Rit 3 (3 x 34 km – 3 x 750 hm)

De eerste keer er niet in geslaagd om de volledige bosspeeltuin van ‘Mijnheer Dokteur’ op de fiets af te werken? En de tweede keer nog niet? Geen nood: u mag dit jaar een derde maal proberen om al die steile klimmetjes en technische bochtjes in het zadel te blijven. Onze slotetappe loopt in 2020 namelijk over drie ronden. Solo’s werken die alle drie af, deelnemers van een duoteam doen er elk twee: één rondje alleen, de laatste samen. Zo eindigt u aan het avontuur zoals u er vrijdag aan begonnen bent: samen!

Door het schrappen van de snelle stroken rondom Koppenberg en Taaienberg wordt ook het mountainbikegehalte van deze etappe wat omhoog gekrikt, in vergelijking met vorig jaar. Toch komt er een andere kasseihelling in de plaats: Berg Ten Houtte, nog maar recent gekasseid. Die wordt meteen ook de inleiding van enkele nieuwe offroadpaden, die jullie voeren naar de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van de dag: het Muziekbos en de flanken richting Hotond Sporthotel. Ook nieuw: de startklim, die net als op zaterdag moet zorgen voor een nog veiligere beginfase op zondag.