Mountainbike van Vlaanderen

  /  nieuws   /  Nieuwe uitvalsbasis voor de MTB van Vlaanderen 2021: het Kluisbos!

Nieuwe uitvalsbasis voor de MTB van Vlaanderen 2021: het Kluisbos!

De organisatie van de Mountainbike van Vlaanderen heeft de afgelopen maanden absoluut niet stilgezeten. Op 20, 21 en 22 augustus 2021 wordt de vierde editie van het voor Vlaanderen uniek totaalevenement voor offroadbikers op poten gezet, en dat met een nieuwe uitvalsbasis: het Kluisbos.

Het Calmont-domein in Kluisbergen, een uitloper van het feeërieke Kluisbos, was al sinds editie 1 één van de hoogtepunten van de Mountainbike van Vlaanderen, en dat wordt het in 2021 nóg meer. Om organisatorische redenen verhuist de uitvalsbasis met enkele kilometers, van de top van de Hotondberg naar de Calmont. Met een erg gezellige open plek aan de rand van het bos, op een steenworp van ruime parkingmogelijkheden en uitdagende trails, werd daar een ideale eventlocatie gevonden. Met ruim voldoende ruimte, want uiteraard zullen alle coronamaatregelen die op dat moment zullen gelden, worden gerespecteerd.

Toch blijft ook de band met partner Hotond Sporthotel erg nauw. Het hotel en grillrestaurant op het hoogste punt van de provincie Oost-Vlaanderen blijft een cruciale rol innemen in het volledige programma van de Mountainbike van Vlaanderen. Zo gaat de openingstijdrit (32 km & 580 hm) van de driedaagse wedstrijd van start in de schaduw van de iconische Hotondmolen, en komen ook alle andere onderdelen op het sportieve programma aan het Hotond Sporthotel langs.

Ondanks de verhuis wijzigt het concept van de driedaagse wedstrijd (open voor wedstrijdrenners én recreanten) niet: na de tijdrit staat de deelnemers op zaterdag twee ronden (2 x 56 km & 1250 hm) doorheen de Vlaamse Ardennen te wachten, met onderweg onder meer hotspots als het Muziekbos en een gloednieuwe passage rondom Berg Ten Houte. Op de slotdag wacht een kortere, maar erg pittige opdracht over de Paterberg, Oude Kwaremont en doorheen het Kluisbos. Daar kunnen de liefhebbers van het betere klim- en daalwerk zich helemaal uitleven op een lus van 23 km en 550 hm, die driemaal moet worden bedwongen.

Nieuw op het programma van de Mountainbike van Vlaanderen is de Hell of Flanders Gravel Ride, waarmee de organisatoren inspringen op de gravelhype. Een erg uitdagende GPX track voert de deelnemers op zaterdag 21 augustus over 58 of 91 kilometer doorheen de Vlaamse Ardennen. Wie laat tussen de vele pittoreske dorpjes de gravelduivel in zichzelf los op de beruchte Vlaamse hellingen en de gravelstroken in het golvende landschap?

Blijvers op het programma zijn de toertocht en de eMTB Challenge, allebei gepland op zondag 22 augustus. Toertochtrijders hebben de keuze tussen een bewegwijzerde tocht van 57, 47 of 36 kilometer. E-bikers kunnen zich uitleven in een wedstrijd over 23 km en 550 hm, op dezelfde lus die de driedaagserijders die dag bedwingen. De Ekopak Business Trophy tot slot, een uniek mountainbikeconcept voor bedrijven, die wordt deze keer buiten het wedstrijdweekend georganiseerd: op vrijdag 3 september.