Mountainbike van Vlaanderen

  /  nieuws   /  Editie 4 van de MTB van Vlaanderen: afzien, maar genieten!

Editie 4 van de MTB van Vlaanderen: afzien, maar genieten!

Puffen, zweten en blazen. Maar vooral ook genieten. Van de inspanning, de uitzichten en van het sportieve gezelschap van om en bij de duizend deelnemers. De vierde editie van de Mountainbike van Vlaanderen is uitgedraaid op een succes. Niels Derveaux en Joyce Vanderbeken schreven de eindzege bij de mannen en vrouwen op hun naam.

Na een jaartje corona-afwezigheid vierde de Mountainbike van Vlaanderen zijn terugkeer in de Vlaamse Ardennen op een gloednieuw parcours. De meerdaagse rittenwedstrijd lokte zo’n 350 deelnemers naar de omgeving van het Kluisbos, de uitvalsbasis voor een sportief weekend.

Na een opwarmertje op vrijdag, een rit over 40 kilometer met enkele korte tijdritten, was het zaterdag en zondag serious business. Op zaterdag stond er een stevige rit over 112 kilometer, twee rondjes van 56 km, op het menu met passages op de Kwaremont, Paterberg, Taaienberg en een stevige finale op en rond de Kluisberg. Zondag volgde er nog een korte maar door de regen uitzonderlijk veeleisende etappe in het Kluisbos met drie rondes van 18 km.

Onderweg spotten we veel bekende kopjes. Van ex-renners Erik Dekker, Niko Eeckhout en Stijn Vandenbergh tot oud-motorcrosser Ken De Dycker, oud-voetballer Laurent Delorge en middellangeafstandsloper Jeroen D’Hoedt, in 2016 nog actief op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Eindzege voor Derveaux en Vanderbeken

De eindzege bij de mannen was voor streekrenner Niels Derveaux. Hij rekende in de twee marathonetappes af met Joris Massaer. “Met deze overwinning heb ik mezelf toch wel verrast”, aldus Derveaux. “Ik was zonder enige ambitie naar hier gekomen, maar heb wel alles gegeven. Het was een fantastisch weekend en ik heb me uitstekend geamuseerd op een uitdagend maar mooi parcours.” De winst bij de dames was voor Joyce Vanderbeken, Belgische kampioene in de mountainbikemarathon. Uitgeput maar voldaan reed ze zondagmiddag over de aankomst. “Oef, dit doet wel deugd”, aldus de oud-veldrijdster. “Het was best wel een pittig weekendje.”

De winst in de andere categorieën was voor Sander Hubrechts (U25), Klaas Vantornout en Kris Coddens (Mannen Duo), Jorgen Flion en Kimberly Peeters (Mixed Duo), Bart en Wim Feyaerts (Master Duo), Rosa van Doorn en Dirkje Cox (Dames Duo), Roan Windmolders (Solo Masters) en Francis Sevenoo (Solo Grand Masters).

Brand schudt benen los in Ethias Hell of Flanders Gravel Ride

Op zaterdag zakte er zelfs een wereldkampioene af naar de Vlaamse Ardennen. Veldrijdster Lucinda Brand kent de streek van verschillende crossen, maar kroop dit weekend in het zadel met haar partner voor 93 kilometer Ethias Hell of Flanders Gravel Ride. “Ik ga niet te gek doen”, grijnsde de Nederlandse aan de start in het Kluisbos. “Vandaag staat vooral in het teken van samen genieten met mijn vriend. Al is het natuurlijk ook geen slechte training.” Zondag trotseerden nog eens een vijfhonderdtal renners de regen en de hellingen in de Vlaamse Ardennen voor een recreatieve toertocht.

Voor alle uitslagen, klik hier.